Pieczenie światecznych pierników w Przedszkolu w Michalowie
Przepis na pierniczki wg pani Barbary Zwolak z Czartowczyka Porcja na ok 70 sztuk. Składniki: 1kg mąki, 20 dkg cukru pudru, 20 dkg miodu, 8 jajek, soda (jedna łyżeczka do herbaty), przyprawa do piernika (jedna łyżeczka do herbaty). Ze wszystkich składników zagnieść plastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać pierniczki. Piec w 180 stopniach do uzyskania złoto-brązowego koloru ok.30 min. Lukier do ozdabiania pierniczków: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny. Białko ubić na pianę, dodać szklankę cukru pudru i sok z cytryny. Ubijać do uzyskania kremowej konsystencji.
Powrót do strony domowej
IMG_4775 (Large)
Previous Page1 23 Next Page
Start slideshow
Generated by iWebAlbum
loading